Dünya üzerindeki her bölgede alternatif enerji kaynağı arayışı vardır. Rüzgâr türbini temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir enerji kaynakları olarak nitelendirilen yenilenebilir enerji kaynağıdır. Peki, Türkiye rüzgâr türbini ile ne zaman tanışmıştır? Sizin için bu sorulara cevap aramaya çalıştım.
Rüzgârın gücü ve bu güçten üretilebilen elektrik enerjisi günümüz dünyasında bütün ülkeler ve çevreler tarafından kabul görmüştür. Türkiye rüzgâr enerjisi bakımından çok ciddi bir potansiyele sahiptir ve bu potansiyel tahmini olarak 60.000 MW’tır. Türkiye’de ilk defa rüzgâr enerjisinden elektrik enerjisi üretimi, 1986 yılında İzmir’in Çeşme ilçesi Altın Yunus Tesisleri’nde kurulan 55 kW elektrik üreten rüzgâr türbininden elde edilmiştir. Uluslararası alanda da kabul görmüş ilk üretim, 1998 yılında yine Çeşme Germiyan Köyü’nde kurulan rüzgâr enerjisi türbininden elde edilmiştir. Yap-İşlet-Devret Modeli ile işletmeye açılan ilk rüzgâr enerjisi tesisi ise 1998 yılında Alaçatı’daki ARES adlı 12 adet türbinden oluşan rüzgâr enerji çiftliğidir. Yap-İşlet-Devret modeli ile 2000 yılında kurulmuş olan Türkiye’nin en büyük rüzgâr enerjisi santrali Çanakkale-Bozcaada Rüzgâr Enerji Santralidir (BORES). Bu santral 10,2 MW gücünde olup her biri 600 kW güce sahip 17 adet rüzgâr türbininden oluşmuştur. 2005 yılında 5346 numaralı yenilenebilir enerji kaynaklarının, elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına ilişkin kanun ile birlikte rüzgâr enerjisi üretiminde ciddi bir sıçrama saptanmıştır.
2005-2009 yılları arasında yaklaşık 500 MW bir artış gerçekleşmiştir. 2010 yılında bu yatırımların daha da önünü açabilecek ve yatırımcıları bu alana yönlendirecek olan yenilenebilir enerji kaynakları (YEK) yasası yürürlüğe girmiştir. YEK yasası sonrasındaki 2-3 yılda yatırımlar giderek hız kazanmış ve Temmuz 2012 itibariyle 2.000 MW’ı aşmıştır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından 114 projeye lisans verilmişken 94 proje lisans almayı beklemektedir. 2023 yılına kadarki hedef 20.000 MW rüzgâr enerjisi kurulu gücüne ulaşmaktır.
Türkiye’de İnşa Halinde Olan Rüzgâr Enerji Santrallerinin Bölgelere Göre Dağılımı
Rüzgâr türbinleri en fazla Ege bölgesinde yer almaktadır (Balıkesir, İzmir, Manisa). Bazı yörelerin aylık ortalama rüzgâr hızları incelendiği zaman rüzgâr enerji yoğunluğunun Bandırma, Gökçeada, Gelibolu, Akhisar yörelerinin rüzgâr enerji güç santralleri için daha uygun oldukları görülmektedir. En az rüzgâr enerji santralleri Kahramanmaraş ve Edirne illerinde bulunmaktadır. Bölgelerin rüzgâr enerji yoğunluğu incelendiği zaman da Güney Doğu Anadolu Bölgesinde rüzgâr güç santrallerinin bulunmadığı dikkatleri çekmektedir. Türkiye’de rüzgârdan elektrik elde etmede Bandırma, Antakya, Kumköy, Sinop, Mardin, Siverek, Gökçeada, Çorlu, Çanakkale gibi yöreler elverişlidir.
Doğayı insan hayatının kaynağı olarak gören Momentum AR-GE’yi daha yakından tanımak ve Karayel hakkında bilgi sahibi olmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.